A la roda de premsa han assistit i han facilitat la informació Mònica Bonell, Ministra de Cultura, Joventut i Esports del govern d'Andorra; Isabel de la Parte, directora del departament de Patrimoni Cultural; i Lídia Arbués, cap d'àrea d'arxius i gestió documental.
Tres accions potents coincidiran amb el cinquantenari de l'Arxiu:
En primer lloc: el trasllat de l’Arxiu Nacional a les dependències de l’antic Hotel Rosaleda; en segon: la presentació del Projecte de llei d’arxius i patrimoni documental; i en tercer lloc: la recuperació dels fons documentals sobre Andorra a l’estranger.
1) Trasllat de l’Arxiu Nacional al Ministeri de Cultura a l'antic Hotel La Rosaleda, a la parròquia d'Encamp.
De fet es farà a l'edifici annex a l’Hotel Rosaleda que ara mateix ja acull el centre de català. "La voluntat del Ministeri és efectuar el trasllat el primer semestre de l’any 2026 i que la celebració de la Setmana internacional dels arxius del 2026 tingui lloc a la nova seu institucional”, ha dit la Ministra.
2) Recuperació del patrimoni cultural del país.
Mònica Bonell ha explicat que els Governs d'Andorra i Espanya ha signat un protocol d’entesa en matèria d’arxius entre els dos estats: “aquest conveni permetrà intercanviar còpies de més de 600 documents relatius a la història compartida entre Espanya i Andorra".
3) Celebració dels 50 anys de l’Arxiu Nacional
Les activitats per commemorar el 50è aniversari de l’Arxiu Nacional començaran aquest mes de juny amb l’organització d’una jornada commemorativa sobre el futurs dels arxius, en el marc de la "Setmana internacional dels arxius" que tindrà lloc del 9 al 13 de juny.
Projecte Transkriptorium
Aquest any 2025 s’implementarà quelcom molt interessant: l'anomenat "Projecte Transkriptorium", que mitjançant la intel·ligència artificial serà capaç de transcriure fons notarials manuscrits, de manera que es podrà trobar digitalment l'original del manuscrit d'un cognom, una casa, o una terra només apuntant el terme a un cercador.
Projectes d’Investigació i Divulgació.
La directora del Departament de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte, ha relatat aquests projectes que passen per 3 branques:
En quant a les recerques, Carles Gascón donarà continuïtat a la sèrie de publicacions de Diplomataris, dedicades a donar a conèixer documents emblemàtics andorrans. Pau Castell continuarà amb la seva investigació sobre la cacera de bruixes a les Valls d’Andorra amb la preparació d’una publicació. Anna Mora i Josep Maria Figueres indagaran en la relació entre Pau Casals i Andorra, mentre que els doctors Jordi Buyreu i Raimon Masdeu completaran la base de dades de demografia històrica, que permetrà fer la recerca de les famílies i facilitar els estudis sobre la societat andorrana fins al segle XIX. Investigar i coneixer detalls sobre els avantpassats resulta meravellós.
Des de novembre del 2025 fins al març del 2026, es podrà visitar la mostra ‘Pioners’ sobre els primers fotògrafs a Andorra, a la Sala d’exposicions del Govern.
Butlletí i programa especial a Andorra Televisió.
El proper desembre es publicará un número monogràfic del Butlletí Arxivand, a on es parlarà fonamentalment de l’evolució i els canvis que han tingut lloc en les diverses vessants de la feina arxivística i en els projectes de l’Arxiu, així com dels reptes de futur que afronta la institució.
El proper 22 de desembre, el mateix dia que 50 anys enrera el Consell General va inaugurar les dependències de l’Arxiu Nacional, s’emetrà un especial en RTVA dels 50 anys de l’Arxiu. Seguirem informant...